Snart dags för 10mila

Efter tre års väntan är det äntligen dags för 10mila i helgen. Tävlingarna avgörs i Kilsbergen nordväst om Örebro med Ånnaboda som arena. Frölunda OL ställer upp med ett herrlag, ett damlag och två ungdomslag, varav det ena är ihop med tjejer från FK Herkules.

Vi har tagit ett snack med coacherna Anders Lamm och Marcus Hansson.

Seniorlagen

Hej Anders Lamm, coach för herr- och damlagen. Hur väl förberedda är vi inför 10mila?

Man vill alltid vara bättre förberedd, men jämfört med tidigare år har flera av våra 10mila-löpare varit med på Göteborgs Nattcupetapper. Tolereds fantastiska 10milautmaningar under pandemiåren har ju också visat att vi matchar övriga breddklubbar i distriktet.

Om vi börjar med herrstafetten så har vi haft lite gubbetonade lag senaste åren. I år har vi bara två H45:or medan resten är H21:or, juniorer och ungdomar, dina tankar om det?

Vi har två starka H45:or med i laget och vi har några till H40/H45 som kanske skulle kunnat vara med, men som har förhinder pga gubbskador. Vi gubbar har ju också blivit tre år äldre och därigenom tre år långsammare sedan senaste 10mila 2019. Våra ungdomar däremot har ju blivit tre år snabbare sedan 2019.

2019 slutade vi på plats 169. Vilka förväntningar kan vi ha på årets lag?

Jag har inga förväntningar, men förhoppningar att alla gör sträckor man är tekniskt nöjd med. Med vetskap om att kapaciteten hos våra löpare i år är högre än senast kan vi nå ett bättre resultat än senast. Det är alltid ett mål att förbättra sig. Sen är det extra kul att tampas med övriga breddklubbar i Göteborg i både dam-, herr- och ungdomsklassen.

Hur har ni tänkt när ni satt ihop laget?

När vi har klubbträningar med masstart så är våra ungdomar ofta bland de första i mål men vi satsar trots det på rutin på de första sträckorna och avslutar starkt med två H15-, en H16- och en H17-löpare på de fyra avslutande sträckorna.

I damstafetten ställer vi upp med ett riktigt framtidslag, tre förstaårsjuniorer och en 15-åring, har vi någonsin haft ett så ungt lag?

Tre juniortjejer har vi haft en gång tidigare, men inte fyra. Men liksom för herrarna är våra ungdoms- och juniortjejer snabbare än våra lite äldre damer, så det är bara kul att vi har ett ungt lag. Med tanke på att de dessutom blir snabbare och tekniskt bättre varje år ökar sannolikheten att förbättra oss kommande år.

Tror du bristen på rutin kan spela en avgörande roll? Gissar att en del av våra löpare har begränsad erfarenhet av terrängen i Kilsbergen?

Kilsbergen är ju, liksom Göteborg, kuperat och ju tuffare terräng desto mer springer våra yngre löpare på träningar ifrån oss äldre gubbar som nu är utanför laget. Det är nog snarare i en svagt kuperad men detaljrik Lunsen-terräng vi gubbar ännu har en fördel mot våra yngre löpare.

Något du vill avsluta med?

Det ska bli riktigt roligt att det åter är ett 10mila, och ännu roligare ett 10mila med bra väderprognos.

Tack Anders och lycka till i Kilsbergen. Huvudklasserna i all ära men tävlingarna inleds med ungdomsstafetten på lördag morgon.

Ungdomslagen

Hej Marcus Hansson, coach för ungdomslagen. Hur ser det ut inför helgen?

Det ser lovande ut, vi ställer upp med ett eget Frölundalag och ett lag med tjejer från FK Herkules. Många har visat riktigt fin form på tävlingarna under våren.

Hur tror du stafetten kommer utveckla sig?

Nästan 270 lag och relativt korta banor så det kommer bli en riktigt intensiv stafett. Jag har lagt några provbanor och tror att det kommer vara ganska löpbetonad, enkel orientering första halvan och lite lurigare i slutet. Sannolikt kommer löpstarka lag gynnas före tekniskt skickliga lag.

Vilka chanser har våra lag?

Mycket goda om alla bitar faller på plats. I vårt egna lag har vi Ellen Rubendahl på sträcka 1 som haft en otrolig utveckling senaste året och idag är bland de bästa 15-åringarna i Sverige. På raka sträcka 2 har vi en bra mix av löpkapacitet (Anna Johannesson) och teknik (Ellen Skovbjerg). Sträcka 3 springer Harald Martner och Jarvis Hansson som båda har höga högstanivåer. Marcus Lamm, som vann Oringen i Norrköping, avslutar på sträcka 4.

Det andra laget börjar med två sträckor som besätts av D14-tjejer från FK Herkules. Det är riktigt starka tjejer som vann stafett-DM förra året. Sträcka tre springs av Alexander Fedje och Albert Jonforsen medan Emil Wallenius springer sistasträckan. Konkurrensen är stenhård mellan våra killar och alla dessa tre hade kunnat springa i vårt rena Frölunda lag. Vi har dessutom Martin Skovbjerg som reserv – han hade sannolikt platsat i många förstalag.

Har ni tränat något extra inför 10mila?

Vi har haft ett läger i Finspång då vi också sprang Måsenstafetten. Den senaste veckan har vi kört två stafetträningar med andra Göteborgsklubbar. Men framför allt så tävlar vi mycket och försöker hela tiden höja kvalitén på våra teknikträningar. Väl på plats kommer vi också köra lite teknik- och taktikgenomgångar.

Vilka är favoriter, tror du?

Laguppställningarna har inte släppts än men jag tror att klubbar som IKHP, OK Skogshjortarna, IFK Göteborg, Växjö OK, GMOK, OK Tyr och Åmåls OK har starka lag. Sedan tillkommer utländska lag som jag har dålig koll på.

Ungdomslagen 2019

Laguppställningar

Ungdomsstafetten

Frölunda OL

13,7 kmEllen Rubendahl
23,0 km rakAnna Johannesson
Ellen Skovbjerg
33,7 kmHarald Martner
Jarvis Hansson
44,6 kmMarcus Lamm

Frölunda OL/FK Herkules

13,7 kmSelma Persson (FKH)
23,0 km rakAlva Junkell (FKH)
Elina Karlsson (FKH)
33,7 kmAlexander Fedje
Albert Jonforsen
44,6 kmEmil Wallenius

Herrstafetten

111,3 kmFredrik Norell
27,0 kmMartin Ponev
311,3 kmJonas Martner
47,0 kmMartin Lamm
515,5 kmRasmus Arfwedson
66,0 kmMarcus Hansson
76,0 kmEmil Wallenius
87,0 km rakHarald Martner
99,6 kmMarcus Lamm
1012,2 kmTim Martner

Sannolikt nattsträckor tom sträcka 5 för oss.

Damstafetten

16,9 kmEllen Rubendahl
26,0 kmAudrey Hansson
39,3 km rakSofia Carlén
45,3 kmMaja Torsein
58,1 kmAnna Martner

Övrigt

Alla stafetter tv-produceras och sändningen går att köpa på 10milas (extremt röriga) hemsida.

Starttider:

  • Ungdomsstafetten: 10.30
  • Damstafetten: 13.15
  • Herrstafetten: 21.30

Statistik över våra tidigare resultat i 10mila hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *