Spinning

Vad är spinning?

Spinning är en rolig och effektiv träningsform som genomförs till musik och där man följer en pulskurva med toppar som får hjärtat att riktigt bekänna färg varvat med lugnare terhämtningsperioder. För att följa sin pulskurva kan man ta hjälp av en pulsmätare eller bara träna efter sin känsla.

Passen lämpar sig för alla, från 13 år och uppåt, och är mycket bra den som vill förbättra kondition och syreupptagningsförmåga under en tid då mörker och kyla kan sätta gränser för vår uteträning.

Upplägg

Under vinterhalvåret erbjuder klubben en serie spinningpass för att bli starkare och hålla oss skadefria som ett komplement till övrig träning. Passen är tänkta att passa alla motionärer där vi tillsammans svettas till härlig peppning och medryckande musik. Målet är att höja grundkonditionen med så kallad tröskelträning (dvs arbeta en längre tid strax under mjölksyranivån) och att höja syreupptagningsförmågan med hjälp av intervaller.

  • Plats: Friskis & Svettis Nya Hovås (Brottkärr), se karta.
  • Parkering: I parkeringshuset
  • Tid: Måndagar kl 19.40-20.40. Vi startar cyklingen senast kl 19.40 så var där i god tid för att hinna låna pulsband och byta om. Vi väntar utanför spinninglokalen då det pågår ett pass innan som behöver tid att avsluta i lugn och ro. Gå in först när ledarna säger att det är dags.

Anmälan görs via ett kalkylark – tryck på ”Anmäl dig”. Max antal deltagare är 30 (inklusive ledare). För att så många som möjligt ska få en chans att spinna läggs tillfällen ut löpande som du kan boka. De tillfällen som är bokningsbara är grönmarkerade. Kontrollera att det fortfarande finns platser lediga och stryk dig från listan så fort som möjligt om du är anmäld och får förhinder så att någon klubbkompis kan få din plats.

Träningssäsongen löper från vecka 45 2023 till vecka 11 2024 med uppehåll under jul/nyår och sportlov.

Kostnad

Du betalar en engångssumma för hela säsongen och priset är 200 kr per person för klubbmedlemmar. Säsongen omfattar ca 17 tillfällen under perioden november-mars och klubben subventionerar aktiviteten.

Betalning sätts in på klubbens bankgiro 5851-0488 eller plusgiro 693187-7 eller via klubbens Swish 1236130348. Glöm inte att du måste ange från vem och vad betalningen avser.

Praktiska tips

  • Ta med vattenflaska.
  • Ta med ett hänglås om du vill kunna låsa skåpet i omklädningsrummet.
  • Pulsbandet får du i receptionen. Friskis & Svettis vill ha en pant för pulsbandet, t ex id-kort, nycklar eller liknande.
  • Lämna tillbaka pulsbandet innan du duschar och klär om.
  • En liten handduk kan vara bra att ha med på cykeln.
  • Lätta på alla inställningar och torka av cykeln efter att du är klar.

Att träna med pulsmätare

Under ett pass följer man en pulskurva med toppar runt 85-90 procent av hjärtats maxkapacitet varvat med återhämtningsperioder runt 70-75 procent av maxkapaciteten. Bilden nedan visar den gemensamma displayen där träningspassets pulsprofil och deltagarnas pulsmätare kan följas (varje deltagare har en mätare (siffra mellan 1-30, och du behöver inte berätta vilken siffra just du har).

Den gula zonen ligger på 80-90% av hjärtats maxkapacitet. Träningspasset som just den här bilden visar består av en uppvärmning och sedan två block med intervaller med en återhämtningsperiod emellan. Block 1 består av fyra lite längre intervaller och block 2 av korta intervaller. Därefter är det nedcykling samt lite avslutande stretching.

Maxpuls

Bästa formeln för att räkna ut sin maxpuls är maxpuls=208 – (0,7 * ålder), dvs för en 40-åring blir det 208 – (0,7 * 40) = 208 – 28 = 180. Efter hand som du blir äldre sjunker maxpulsen och efter tio år har den minskat med sju slag. Det gör att en 50-åring med ovanstående beräkning har en maxpuls på 173. Men även den bästa formeln har sina begränsningar, här i form av att var tredje persons värden avviker med upp till tio slag. Använd därför formeln med sunt förnuft.

Maxpulsvärdet knappar du sedan in på skärmen som sitter utanför spinninglokalen. Här väljer du också vilken mätare du vill använda. På passet kan du sedan följa hur du ligger till i puls och pulszon, ett roligt och effektivt sätt att träna. Känns det inte som att det stämmer första gången så justera upp eller ner vid nästa tillfälle och prata gärna med ledaren.

Frågor

Hör av dig till ledarna Richard Blom eller Katarina Borne.