Albert Jonforsen vinner USM-guld i sprint 2023

Efter flera år av allt fler ungdomsframgångar lyckades Albert Jonforsen i helgen med något som ingen lyckats med tidigare av våra medlemmar – att ta medalj på USM. Och inte nog med det, han tog guld!

Årets USM avgjordes i Karlskrona där sprinten var först ut på fredag eftermiddag, följt av långdistans på lördagen och distriktsstafett på söndagen. Precis som förra året var det åtta 15/16-åringar som representerade Frölunda OL på årets USM.

2022 hade vi ett rekordår då vi fick inte mindre än sex topp 15-placeringar på USM, med Ellen Rubendahls imponerande fjärde- respektive femteplats på långdistansen och sprinten som bästa resultat.

Ungdomarna var väl förberedda då torsdagskvällen spenderades med genomgång av exempelbanor, simulerad bana i Google Street View och taktiksnack. Vi körde också en teknisk sprint i Lindholmen under tisdagen som sista förberedelse inför USM-sprinten.

Sprinten i Karlskrona visade sig vara lättare än förväntat vilket passade Alberts löpkapacitet bra. Efter att ha legat några sekunder efter vid första radion lämnade Albert resten av startfältet bakom sig och vann till slut H15-klassen med 14 sekunder.

Albert Jonforsens guldlopp

I samma klass slutade Jarvis Hansson 15:e, fyra retliga sekunder från ett USM-löv. Ett USM-löv lyckades däremot Ellen Rubendahl ta i D16 med en fin 8:e plats. Tre USM löv på tre starter, riktigt imponerande! Harald Martner slutade även han på 15:e plats i H16.

På lördagen var det superteknisk långdistans i Jämjö öster om Karlskrona. Terrängen varierade stort med öppna berghällar som blandades med gröna sänkor och partier med enbuskar och mer varierande kulturskog. Sett till resultatlistorna bommades det en hel del.

Harald Martner stod för sitt livs lopp och blev femma i H16, ett närmast perfekt tekniskt genomförande i den svåra terrängen. Hatten av! Albert följde upp sin seger i sprinten med att ta ett nytt USM-löv, han slutade tia i H15. Totalt alltså sex topp 15-placeringar, samma som 2022.

Harald Martners lopp som bärgade femteplatsen i H16 på långdistansen