Till helgen arrangerar Frölunda OL sprint-DM för Göteborg på södra Guldheden. Vi har hört med banläggaren om vad som väntar.
Hej Marcus Hansson som har lagt banorna till helgens sprint-DM. Hur tycker du en bra sprintbana skall se ut?
– Jag gillar tekniska sprintbanor som använder sig av naturliga barriärhinder som smälter in i kartan och därför är svårare att upptäcka. Variation är viktigt också, det får inte bli för mycket löpkapacitet som avgör. Jens Kaminskys banor på GMOK:s sprintcup i Majorna tycker jag alltid håller mycket hög klass.
Hur har du tänkt när du lagt banorna på södra Guldheden?
– Det finns några verktyg som är bra att använda som banläggare vid sprint. Kort avstånd till startpunkten och många kortsträckor i början så att det blir svårare för löparna att ha framförhållning. Sedan har jag försökt prioritera vägvalssträckor i de partier där orienteringen inte är lika teknisk. Slutligen en del skogspartier som är insprängda på olika ställen i terrängen.
Alla gillar inte skogskontroller på sprint, men du gör det?
– Jag gillar framförallt att det blir variation samt det är svårare att läsa kartan i terräng. Det blir en extra utmaning för löparen att klara av framförhållningen.
Vilka är de vanligaste felen sprintorienterare gör?
– För nybörjare är det framförhållningen, att hela tiden ligga en kontroll före i kartläsningen. För de med lite erfarenhet så kan det vara att de slarvar med att läsa hela sträckor och därmed missar barriärhinder på mitten av sträckorna. Ett vanligt fel är också att vänta för länge med att välja mellan två jämlika vägval.
Vilka utmaningar har det funnits med att lägga banor på Guldheden?
– Det absolut svåraste har varit att lägga D och H10. Det finns få naturliga stråk som går att följa för de yngsta samtidigt som jag varit tvungen att ta hänsyn till var trafiken går. Annars är det en mycket bra sprintkarta så de äldre klasserna kommer att få fina utmaningar.