Vad är spinning?
Spinning är en rolig och effektiv träningsform som genomförs till musik och där man följer en pulskurva med toppar som får hjärtat att riktigt bekänna färg varvat med lugnare återhämtningsperioder. För att följa sin pulskurva kan man ta hjälp av en pulsmätare eller bara träna efter sin känsla.
Passen lämpar sig för alla, från 13 år och uppåt, och är mycket bra den som vill förbättra kondition och syreupptagningsförmåga under en tid då mörker och kyla kan sätta gränser för vår uteträning.
Upplägg
Under vinterhalvåret erbjuder klubben en serie spinningpass för att bli starkare och hålla oss skadefria som ett komplement till övrig träning. Passen är tänkta att passa alla motionärer där vi tillsammans svettas till härlig peppning och medryckande musik. Målet är att höja grundkonditionen med så kallad tröskelträning (dvs arbeta en längre tid strax under mjölksyranivån) och att höja syreupptagningsförmågan med hjälp av intervaller.
- Plats: Friskis & Svettis Nya Hovås (Brottkärr), se karta.
- Parkering: I parkeringshuset
- Tid: Måndagar kl 19.40-20.40. Vi startar cyklingen senast kl 19.40 så var där i god tid för att hinna låna pulsband och byta om. Vi väntar utanför spinninglokalen då det pågår ett pass innan som behöver tid att avsluta i lugn och ro. Gå in först när ledarna säger att det är dags.
Anmälan
Anmälan görs via ett kalkylark – tryck på ”Anmäl dig”. Det maximala antalet deltagare är 30 (inklusive ledare). Spinningen är mycket populär och för att så många som möjligt ska få en chans att vara med kan du anmäla dig till ett av två alternativ:
Alternativ 1). 28 okt / 11 nov / 25 nov / 9 dec / 13 jan / 27 jan / 17 feb / 3 mar / 17 mar
Alternativ 2). 4 nov / 18 nov / 2 dec / 16 dec / 20 jan / 3 feb / 24 feb / 10 mar / 24 mar
Dessa anmälningar är din grundinställning och du kan inte ändra dag. Om du får förhinder kan du bara avboka tillfället.
Tre dagar före närmast kommande pass – fredag kl 19.40 – är det möjligt för alla att boka lediga platser till just det passet.
Ha koll på kalkylbladets fjärde rad där uppgift finns om hur många som redan är bokade på passet. Om det är fullt – avvakta din bokning tills en ledig plats uppstår.
Om du får förhinder ska du avanmäla dig från det tillfället så snart som möjligt. Detta gör du genom att ändra ditt ”kryss” i anmälan till ett ”-”. Tryck på rullgardinspilen för den dag du avser ändra din anmälan så hittar du dessa val.
Träningssäsongen löper från vecka 44 2024 till vecka 13 2025 med uppehåll för jul/nyår och sportlov.
Kostnad
Du betalar en engångssumma för hela säsongen och priset är 200 kr per person för klubbmedlemmar. Säsongen omfattar ca 18 tillfällen under perioden november-mars och klubben subventionerar aktiviteten.
Betalning sätts in på klubbens bankgiro 5851-0488 eller via klubbens Swish 1236130348. Glöm inte att du måste ange från vem och vad betalningen avser.
Praktiska tips
- Ta med vattenflaska.
- Ta med ett hänglås om du vill kunna låsa skåpet i omklädningsrummet.
- Pulsbandet får du i receptionen.
- Innan du går ur salen – lämna pulsbandet i lådan framme vid ledaren.
- En liten handduk kan vara bra att ha med på cykeln.
- Lätta på alla inställningar och torka av cykeln efter att du är klar.
Att träna med pulsmätare
Under ett pass följer man en pulskurva med toppar runt 85-90 procent av hjärtats maxkapacitet varvat med återhämtningsperioder runt 70-75 procent av maxkapaciteten. Bilden nedan visar den gemensamma displayen där träningspassets pulsprofil och deltagarnas pulsmätare kan följas (varje deltagare har en mätare (siffra mellan 1-30, och du behöver inte berätta vilken siffra just du har).
Den gula zonen ligger på 80-90% av hjärtats maxkapacitet. Träningspasset som just den här bilden visar består av en uppvärmning och sedan två block med intervaller med en återhämtningsperiod emellan. Block 1 består av fyra lite längre intervaller och block 2 av korta intervaller. Därefter är det nedcykling samt lite avslutande stretching.
Maxpuls
Bästa formeln för att räkna ut sin maxpuls är maxpuls=208 – (0,7 * ålder), dvs för en 40-åring blir det 208 – (0,7 * 40) = 208 – 28 = 180. Efter hand som du blir äldre sjunker maxpulsen och efter tio år har den minskat med sju slag. Det gör att en 50-åring med ovanstående beräkning har en maxpuls på 173. Men även den bästa formeln har sina begränsningar, här i form av att var tredje persons värden avviker med upp till tio slag. Använd därför formeln med sunt förnuft.
Maxpulsvärdet knappar du sedan in på skärmen som sitter utanför spinninglokalen. Här väljer du också vilken mätare du vill använda. På passet kan du sedan följa hur du ligger till i puls och pulszon, ett roligt och effektivt sätt att träna. Känns det inte som att det stämmer första gången så justera upp eller ner vid nästa tillfälle och prata gärna med ledaren.
Frågor
Hör av dig till ledarna Richard Blom, Katarina Borne och Anna Kalméus.